Camí de Santiago francès

El Camí de Sant Jaume o la Ruta Jacobea, com també es coneix, va ser declarada Primer Itinerari Europeu d’Interès Cultural pel Consell d’Europa el 1987. A més, la ruta està considerada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

L’anomenat Camí Francès és la ruta santiaguista per excel·lència, l’itinerari més conegut, transitat i millor condicionat de tots.
Arrenca a Roncesvalles (Navarra) i arriba fins a la ciutat de Santiago de Compostel·la (Galícia), recorrent 750 quilòmetres.

El Camí va exercir una gran importància econòmica. El moviment de gents encoratjarà a artesans i mercaders, en la seva major part estrangers, a assentar-se en diferents llocs del traçat i d’aquí el naixement dels burgs. Els Reis per la seva banda els concediran furs per afavorir el seu desenvolupament. L’itinerari per Espanya no patirà grans modificacions pel que fa al seu traçat ja que excepte algunes zones molt puntuals segueix l’itinerari marcat i consolidat en l’edat mitjana. El que sí es constatarà en la història jacobea és com en els segles XIV i XV s’experimenta un retrocés en els pelegrinatges.

En l’actualitat el Camí viu una època d’auge. El Consell d’Europa el 1987 declara a el Camí de Sant Jaume com Itinerari Cultural Europeu assenyalant el valor transcendental del pelegrinatge a la formació d’una civilització comuna a tots els pobles europeus. La UNESCO li reconeix com «Bé Patrimoni de la Humanitat» en els seus traçats al llarg d’Espanya i França (anys 1993 i 1998, respectivament) i el 2004 la Fundació Príncep d’Astúries li atorga el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia.

Informació pràctica

A causa de la seva alta demanda, és la ruta amb major nombre i qualitat en els serveis que ofereix al pelegrí: cada pocs quilòmetres trobaràs bars i restaurants en els quals descansar i reposar forces, l’oferta d’allotjaments és molt variada, ja que trobaràs des de petits albergs compartits a cases de turisme rural situades en enclavaments privilegiats. Trobaràs algun allotjament cada pocs quilòmetres, cosa especialment important si estàs pensant en realitzar etapes més curtes. D’altra banda és ideal per als més porucs, ja que és la ruta millor senyalitzada, trobaràs indicacions cada pocs metres, de manera que és pràcticament impossible perdre o desorientar-se.

El factor social també és per a molts un dels principals al·licients per triar el seu viatge, mentre uns busquen soledat i tranquil·litat altres busquen un ambient més animat, conèixer gent nova i gaudir d’unes cerveses en qualsevol terrassa, fent amics que segur seran per a tota la vida.

La millor època de l’any per realitzar-la són els mesos de setembre, octubre, març, abril i maig, ja que no es troba tan massificada.

 

La ruta per excel·lència, la més coneguda.